top of page

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιαν 2023


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες νευροπάθειες συμπίεσης που εμφανίζονται στο χέρι. Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα του και πώς αντιμετωπίζεται;
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προκαλείται όταν το μέσο νεύρο του χεριού συμπιέζεται ή πιέζεται καθώς περνά μέσα από τον καρπό. Αυτό συμβαίνει όταν δημιουργείται φλεγμονή στον καρπιαίο σωλήνα μέσα στον καρπό.

Το μέσο νεύρο ελέγχει μερικούς από τους μυς που μετακινούν τον αντίχειρα και μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο για τις αισθήσεις στον αντίχειρα και τα δάχτυλα.
Όταν το νεύρο πιέζεται μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, μούδιασμα, ή πόνο στο χέρι που έχει προσβληθεί. Αυτή η πάθηση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες και, εάν και παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες, είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνονται κυρίως με ένα αίσθημα τσούξιματος, μούδιασματος, και μερικές φορές, πόνου στο χέρι. Αυτά τα συμπτώματα γίνονται κυρίως αισθητά στον καρπό, στο αντιβράχιο και στον αγκώνα, ενώ μερικές φορές μπορεί να φτάσουν μέχρι τον βραχίονα και τον ώμο, στο ένα ή και στα δύο χέρια. Επίσης, έχουν την τάση να εμφανίζονται και να αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια ορισμένων εβδομάδων. Επίσης, εμφανίζονται κυρίως το βράδυ και τις πρωινές ώρες και πολλές φορές ξυπνούν τον πάσχοντα. Για να υποχωρήσει ή να βελτιωθεί ο πόνος, κρεμάστε το χέρι σας από το κρεβάτι ή κουνήστε το συνεχόμενα.

Το πρόβλημα μπορεί να μην παρατηρηθεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν και ορισμένες δραστηριότητες, όπως είναι η γραφή, η δακτυλογράφηση, η οδήγηση και οι οικιακές εργασίες, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, αν το νεύρο συμπιέζεται έντονα, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αίτια

Το μέσο νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα είναι πολύ ευαίσθητο στην πίεση και τα αίτια που είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην πίεση του είναι πολλά. Μερικά από τα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι τα εξής:

· Οποιαδήποτε μορφή αρθρίτιδας στον καρπό
· Ορμονικές διαταραχές, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τους συνδετικούς ιστούς και να ασκήσουν πίεση στο νεύρο
· Ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως είναι ο υπερθυροειδισμός
· Μεταβολικά νοσήματα, κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης
· Κάταγμα του καρπού
· Κληρονομικότητα
· Παχυσαρκία
· Έντονη χρήση των χεριών και επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
· Περιστασιακά ορισμένα φάρμακα μπορεί να το προκαλέσουν, όπως οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, το exemestane και το anastrazole

Διάγνωση

Κλινική Εξέταση του Καρπού

Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Έπειτα θα εξετάσει το χέρι και τον καρπό σας για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αρθρίτιδα ή σε οίδημα τένοντα.

Εάν πάσχετε από αυτή την πάθηση για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις απώλειας μυών στη βάση του αντίχειρα. Εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό, ο αντίχειρας, ο δείκτης και τα μεσαία δάχτυλα, μπορεί να μην έχουν ευαισθησία σε ένα ελαφρύ άγγιγμα ή τσίμπημα, ή να αισθάνονται μουδιασμένα.

Ο γιατρός σας μπορεί να αγγίξει ή να κάνει ελαφριά κτυπήματα στο νεύρο που έχει προσβληθεί. Εάν το νεύρο είναι συμπιεσμένο, θα αισθανθείτε μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος (παραισθησία). Αυτό είναι γνωστό ως δοκιμασία του Tinel. Eπίσης, μπορεί να σας ζητήσει να λυγίσετε την παλάμη σας προς το αντιβράχιό σας για ένα λεπτό, το οποίο είναι γνωστό ως δοκιμασία του Phalen.

Εκτός από μια σωστή κλινική εξέταση, η διάγνωση επιβεβαιώνεται και με τον εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα), που ίσως να μην επιβεβαιώνει την κλινική εκτίμηση, η οποία θεωρείται και η πλέον σημαντική.

Θεραπείες

Η θεραπεία είναι δυνατόν να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά δεν λειτουργούν όλες σε όλους. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι ορισμένες μορφές της πάθησης προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα στο χέρι και ορισμένες, πιο ελαφρές μορφές, μπορεί να βελτιωθούν χωρίς ιατρική περίθαλψη.
1.014 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page