top of page

Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger)

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιαν 2023


Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στη βάση του δακτύλου ή του αντίχειρα, ακριβώς εκεί όπου το δάκτυλο ενώνεται με την παλάμη. Επίσημα γνωστή ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, αυτή η πάθηση επηρεάζει τους τένοντες που κάμπτουν τα δάχτυλα. Οι τένοντες περνανε μέσα από ένα τούνελ, το τενόντιο έλυτρο, το οποίο όταν ερεθιστεί, αρχίζει να πιέζει τον τένοντα και να δημιουργεί φλεγμονή. Αυτό καθιστά δύσκολη την ολίσθηση του τένοντα και έχει ως αποτέλεσμα μια χαρακτηριστική αίσθηση ότι το δάκτυλο είναι μαγκωμένο ή κλειδωμένο. Μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα δάκτυλο ή σε περισσότερα. Επίσης, εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 40-60 και επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσφορία στη βάση του δακτύλου ή του αντίχειρα που πάσχει, αίσθηση μαγκώματος κατά την κάμψη του δακτύλου, περιορισμένη κίνηση των δακτύλων, μια ψηλαφητή διόγκωση στη βάση του δακτύλου ή του αντίχειρα και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, το δάκτυλο μπορεί να εγκλωβιστεί σε θέση κάμψης.

Τα αίτια που προκαλούν αυτή την πάθηση δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες και έντονες χειρονακτικές εργασίες, όπως στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα με άλλες παθήσεις, όπως είναι η ρεαυματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, ή ο σακχαρώδης διαβήτης.


Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της πάθησης, υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας που μπορούν να εφαρμοστούν για να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο θεραπείας για να μειώσετε τον πόνο και να απογύφετε το αίσθημα του κλειδώματος του δακτύλου.

Εάν η πάθηση βρίσκεται στα αρχικά στάδια και τα συμπτώματα είναι ήπια, τότε οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν απαλή άσκηση, περίοδο αναπαύσεως, τοποθέτηση πάγου στην επηρεασμένη περιοχή, και χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ή σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή αποτύχει, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει, μετά το τέλος της επέμβασης, στο σπίτι του.

Στόχος της επέμβασης είναι να ελευθερωθεί το κανάλι που εμποδίζει την κίνηση του τένοντα, ώστε να μπορεί να γλιστρά πιο εύκολα. Οι περισσότεροι ασθενείς ενθαρρύνονται να κινητοποιούν το δάκτυλό τους αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση και η αποκατάσταση διαρκεί λίγες εβδομάδες.
1.491 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page